Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir ve Nasıl Alınır?
Öğrencilik hayatında yapılması gerekenler listesinin bize göre başında yer alması gereken bir madde: ''Yurt dışına çıkmak''
Yurt dışına çıkmak çoğu zaman maddi açıdan zorlayıcı olabiliyor. Öğrencilerin ise bu konuda çok şanslı olduğu bir nokta var ki , o da harç bedeli ödemeden pasaport sahibi olabilmeleri.
Normal şartlarda pasaport sahibi olabilmeniz için harç bedelini ve defter bedelini ödemeniz gerekiyor. Özellikle son yıllarda harç bedeli, yükseldikçe yükseldi ve bütçeleri ciddi anlamda zorlamaya başladı.
Bu yazımızda harçsız öğrenci pasaportu ile ilgili tüm merak edilenleri bir araya getirdik, ayrıntılı bir şekilde süreci açıklamaya çalıştık.
Başlamadan önce ‘Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?’ konulu yazımızı incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Haydi, hazırsanız harçsız öğrenci pasaportu ile ilgili tüm soruları cevaplamaya başlayalım.
Harç Bedeli Ödemeden Kimler Öğrenci Pasaportu Alabilir?
Harçsız öğrenci pasaportunu alabilmek için sağlamanız gereken iki şart bulunuyor.
- 25 yaşını doldurmamış olmak
- Öğrenci olmak
Bu şartların her ikisini de sağlayan herkes harçsız öğrenci pasaportu alabilir.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Nedir?
25 yaşını doldurmamış tüm öğrencilerin harç ödemeden alabileceği umuma mahsus pasaporttur. Pasaportun rengi ise bordo. Özetle, harçsız öğrenci pasaportu, harç bedeli ödemeden alabileceğiniz bordo pasaport anlamına geliyor.
Harçsız Öğrenci Pasaportunun Ücreti Ne Kadar?
Öğrenci pasaport çıkarmak için ödemeniz gereken sadece defter bedeli. Harç bedelinden ise muaf oluyorsunuz. 2020 yılı itibari ile defter bedeli ise 160,00 TL.
Belirtilen miktar her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncelleniyor. Öğrenci pasaportu için defter bedeli dışında herhangi bir ücret ödemeniz gerekmiyor.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Kaç Yıllık Veriliyor?
25 yaşına kadar geçerli olacak şekilde pasaport veriliyor. Örnek vermek gerekirse eğer 24 yaşındaysanız 1 yıl geçerliliği bulunan pasaport alabiliyorsunuz. 23 yaşındaysanız 2 yıl geçerliliği bulunan pasaport alabiliyorsunuz.
Pasaport, minimum 6 ay geçerlilik süresi ile verildiği için eğer 24,5 yaşını geçerseniz harçsız öğrenci pasaportu alamıyorsunuz.
18 Yaşından Küçük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir mi ve Pasaport Kaç Yıllık Verilir?
18 yaşından küçükseniz ve öğrenciyseniz harçsız öğrenci pasaportu almanız mümkün. Ancak başvuru için nüfus müdürlüğüne ebeveynleriniz ile gitmeniz gerekiyor.
Harç bedeli ödemiyorsunuz ancak defter bedelini ödemeniz gerekli. 18 yaşından küçüklere harçsız öğrenci pasaportu maksimum 5 yıllık veriliyor.
Harçsız Öğrenci Pasaportu Nereden Alınır?
Harçsız öğrenci pasaportunuzu İl ve İlçe Nüfus Müdürlükleri'nden alıyorsunuz.
Harçsız Öğrenci Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Harçsız öğrenci pasaport başvuruları, il ve ilçe nüfus müdürlüklerine yapılıyor. Pasaport başvurusu yapmak için izlemeniz gereken adımları aşağıda sıralıyoruz.
- Nüfus müdürlüğünden randevu almak. Randevu almak için tıklayınız.
- Pasaport seçeneklerinden bordo pasaportu seçin.
- Açılan sayfada kişisel bilgilerinizi doldurun.
- Başvuruda bulunmak istediğiniz nüfus müdürlüğünü seçin. İstediğiniz herhangi bir nüfus müdürlüğünü seçebilirsiniz.
- Sizin için uygun olan bir randevu günü ve saati seçin ve başvuruyu tamamlayın.
- Randevunuza aşağıda açıkladığımız belgeleri yanınıza alarak gidin ve şahsen başvurunuzu tamamlayın.
- Başvuru sırasında belirttiğiniz adrese pasaportunuzun teslim edilmesini bekleyin.
Harçsız Öğrenci Pasaportu için Gerekli Belgeler
Sistem üzerinden başvurunuzu tamamladınız ve randevunuzu aldınız. Nüfus müdürlüğüne giderken yanınızda olması gereken belgelerin listesini aşağıda paylaşıyoruz. Randevu için evden çıkmadan önce aşağıda belirttiğimiz tüm belgelerin hazır olduğuna ve yanınıza aldığınıza emin olun.
T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi
Başvuru sırasında nüfus cüzdanının yanınızda olmasına dikkat edin, nüfus cüzdanınız yanınızda olmadan başvuru yapamıyorsunuz. Nüfus cüzdanınızın ayrıca yenilenmiş olması gerekiyor. Eski tip, T.C. kimlik numarası yazmayan bir nüfus cüzdanı ile işlem yapamıyorsunuz.
Son altı ayda çekilmiş iki adet biyometrik fotoğraf
Fotoğrafın mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor. Son 6 ay içerisinde çekilmemiş bir fotoğrafı verdiğinizde başvurunuz olumlu sonuçlanmıyor, başvurudan önce mutlaka gidip yeni bir fotoğraf çektirmenizi öneriyoruz. Herhangi bir fotoğrafçıya gidip pasaport için biyometrik fotoğraf çektirmek istediğinizi söylediğinizde size yardımcı oluyorlar.
Öğrenci Belgesi
Öğrenci belgenizi öğrenim gördüğünüz kurumdan ya da e-devlet üzerinden alabiliyorsunuz.
Yurt dışında öğrenim görüyorsanız ve öğrenci belgenizi yurt dışında öğrenim gördüğünüz kurumdan aldıysanız; öğrenci belgenizin apostil edilmiş veya dış temsilcilikçe onaylanmış aslının, yeminli tercüman tarafından yapılan noter onaylı Türkçe tercümesi başvuruda kabul ediliyor.
Öğrenim durumunuzu dondurmanız halinde ise pasaport başvurunuzda öğrencilere tanınan haklardan faydalanamıyorsunuz.
Başvuru öncesinde defter bedelinin ödenmesi
Pasaport başvurunuz öncesinde defter bedelini ödemeniz gerekiyor. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmiyor. Ancak siz yine de yanınızda dekontunuzu da götürün.
Eski Pasaport
Daha önceden aldığınız ve iptali yapılmamış pasaportlarınız varsa bu pasaportlarınızın başvuru sırasında yanınızda olması gerekiyor. Yeni pasaportunuzu alırken bu pasaport delinerek veya kesilerek size geri veriliyor.
Pasaport Başvuru Yapıldıktan Sonra Kaç Günde Teslim Edilir?
Pasaport başvurunuzu yaptıktan sonra başvuru sırasında belirttiğiniz adrese pasaportunuz en geç 1 hafta içerisinde teslim ediliyor.
Pasaport doğrudan başvuru sahibine ya da başvuru sırasında belirttiğiniz kişiye teslim ediliyor.
Pasaport başvurunuzun durumunu ve teslim sürecini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresi, e-Devlet uygulaması veya ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden takip edebilirsiniz.
Adrese Teslim Edilmeyen Pasaportlar Nereden Alınabilir?
Pasaportunuz herhangi bir neden ile adrese teslim edilemediğinde 10 gün PTT şubesinde bekletiliyor ve bu süre içerisinde teslim almamanız halinde başvuru sırasında belirttiğiniz başvuru merkezine teslim ediliyor.
25 Yaşından Büyük Öğrenciler Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir mi?
25 yaşından büyükseniz ve öğrenciyseniz harçsız öğrenci pasaportu alabilmeniz için bazı şartlar var. Bu şartlar ise şöyle,
- Kültürel, ticari veya sosyal bir fayda için veya yüksek lisans ve doktora öğrenimi görmek isteyen ve Milli Eğitim Bakanlığının izni ile yurtdışına gitme şartı
- Spor, gezi, kültürel, ticari ve sosyal bir menfaat için Rektörlük, Dekanlık, Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü izni ile yurtdışına gitme şartı
Açık Öğretim ve İkinci Öğretim Öğrencileri Harçsız Öğrenci Pasaportu Alabilir mi?
25 yaşını doldurmadıysanız ister örgün eğitim ister açık öğretim ister ikinci öğretim öğrencisi olun harçsız öğrenci pasaportu almanız mümkün.
Mezun Olduktan Sonra Harçsız Öğrenci Pasaportu Hala Geçerli Oluyor mu?
Harçsız öğrenci pasaportunuz 25 yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar veriliyor. Yani 25 yaşınızı dolduracağınız tarihe kadar pasaportunuz geçerli oluyor. Mezun olsanız da bu geçerlilik tarihine kadar pasaportunuzu kullanabilirsiniz.