X

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport Başvurusu Hakkında Her Şey!

Türkiye’de keşfedilmeyi bekleyen sayısız güzellikler var. Ancak Türkiye ile sınırlı kalmayıp elimizden geldiği ve mümkün olduğu kadarıyla da dünyayı keşif yolculuğuna çıkmak bambaşka bir deneyim. Bu yolculuk için yapmamız gereken ilk iş ise bir pasaport sahibi olmak.

Yurt dışına seyahat edebilmek için bir pasaporta sahip olmamız gerekiyor. Pasaport aslında uluslar arası geçerliliği olan bir tür kimlik belgesi. Yurt dışına olan seyahatlerimizde yanımızdan hiç ayırmadığımız en kıymetli belgemiz.

Bu yazımızda pasaport başvurusu nasıl yapılır, pasaport başvurusu nereye yapılır, pasaport başvurusunda gerekli belgeler nelerdir, pasaport randevusu nasıl alınır, pasaport defter ve harç bedelleri ne kadar gibi konuları en basit şekli ile açıklamaya çalışacağız.

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport Başvurusu Hakkında Her Şey!

Kaç Çeşit Pasaport Vardır?

6 çeşit pasaport bulunmaktadır. Bu pasaport çeşitlerinin neler olduğunu aşağıda paylaşıyoruz.

Pasaport çeşitlerini ayrıntılı bir şekilde açıkladığımız yazımızı incelemek isterseniz tıklayabilirsiniz. Pasaport başvurusu yapmadan önce bu yazımızı incelemeniz faydalı olacaktır.

  • Umuma Mahsus Pasaport (bordo renkte)
  • Hususi Damgalı Pasaport (yeşil renkte)
  • Hizmet Damgalı Pasaport (gri renkte)
  • Diplomatik Pasaport (siyah renkte)
  • Geçici Pasaport (pembe renkte)
  • Yabancılara Mahsus Pasaport

Pasaport Başvurusu Nereye Yapılır?

Pasaport başvurusu yurt içinde yeşil renk (hususi damgalı) ve gri renk (hizmet damgalı) pasaportlar için İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerine yapılmaktadır.

Bordo renkte (umuma mahsus) pasaport başvuruları ise İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerine yapılmaktadır.

Yurt dışında ise pasaport başvurusu dış temsilciliklere yapılmaktadır.

Pasaport Randevusu Nasıl Alınır?

Pasaport başvurusu yapmak için ilk adım randevu almak. Bu nedenle öncelikle Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü resmi internet sitesi üzerinden ya da çağrı merkezinden randevu almanız gerekiyor.

Çağrı merkezinden randevu almak için Alo 199’u arayabilirsiniz. Çağrı merkezinin internet sitesine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

İnternet üzerinden randevu almak için internet sitesinin linkini paylaşıyoruz, tıklayabilirsiniz.

Açılan sayfadan ‘Pasaport Randevu Al’ sekmesine tıklıyorsunuz.  Bu adımdan sonra randevu almak için internet sitesi üzerinde açılan formu doldurmaya başlıyorsunuz. 

  • Formda öncelikle başvuru yapacağınız pasaport çeşidini seçiyorsunuz. Pasaport çeşitlerini ayrıntılı bir şekilde açıkladığımız yazımızı incelemek isterseniz tıklayabilirsiniz.
  • Ardından Ad, Soyad, T.C. Kimlik No, Doğum Tarihi, Telefon bilgilerini dolduruyorsunuz ve sayfanın aşağısında yer alan ‘Devam Et’ butonuna tıklıyorsunuz.
  • Pasaport başvurusu yapacağınız İl ve İlçe seçim ekranı geliyor. Bu ekrandan başvuruda bulunmak istediğiniz il ve ilçeyi seçerek uygun randevu tarihlerini görüntülüyorsunuz.

Sistem üzerinden aldığınız randevuya gidemeyeceğiniz durumlarda ise randevu saatinizden en az yarım saat önce randevunuzu iptal etmeniz gerekiyor. Aksi durumda aynı gün içerisinde sistem üzerinden ikinci bir randevu alamıyorsunuz.

Pasaport Başvurusu için Gerekli Belgeler Nelerdir? 

Bordo renkte (umuma mahsus) pasaport başvurusu için aşağıda belirttiğimiz belgeleri eksiksiz bir şekilde hazırlamanız gerekiyor.

T.C. kimlik kartı, nüfus cüzdanı veya geçici kimlik belgesi

Başvuru sırasında nüfus cüzdanının yanınızda olmasına dikkat edin, nüfus cüzdanınız yanınızda olmadan başvuru yapamıyorsunuz.

Son altı ayda çekilmiş bir adet biyometrik fotoğraf

Fotoğrafın mutlaka son 6 ay içerisinde çekilmiş olması gerekiyor. Son 6 ay içerisinde çekilmemiş bir fotoğrafı verdiğinizde başvurunuz olumlu sonuçlanmıyor, başvurudan önce mutlaka gidip yeni bir fotoğraf çektirmenizi öneriyoruz. Herhangi bir fotoğrafçıya gidip pasaport için biyometrik fotoğraf çektirmek istediğinizi söylediğinizde size yardımcı oluyorlar.

Her yaş grubu için pasaport başvurularında biyometrik fotoğraf isteniyor. Fotoğrafınız 50 mm x 60 mm ebatlarında olmalı.

Yasal temsilcilerin başvuru merkezinde hazır bulunmamaları halinde; kısıtlı veya reşit olmayan kişiler için muvafakatname

Muvafakatname reşit olmayan ve kısıtlı kişilerin yasal temsilcileri tarafından noterler ve dış temsilciliklere düzenlettirilen bir belge. Çocuklar için her pasaport başvurusunda yeni muvafakatname düzenlenmesi gerekiyor. Boşanma durumlarında ise reşit olmayan çocukların velayeti mahkeme kararı ile kime verilmişse o kişinin muvafakatı yeterli kabul ediliyor.

Öğrencilerin harçsız pasaport başvurularında; "Öğrenci Belgesi"

Başvuru esnasında sistemde öğrencilik durumunun doğrulanması halinde sizden belge talep edilmiyor.

Öğrenci belgenizi öğrenim gördüğünüz kurumdan ya da e-devlet üzerinden alabiliyorsunuz.

Yurt dışında öğrenim görüyorsanız ve öğrenci belgenizi yurt dışında öğrenim gördüğünüz kurumdan aldıysanız; öğrenci belgenizin apostil edilmiş veya dış temsilcilikçe onaylanmış aslının, yeminli tercüman tarafından yapılan noter onaylı Türkçe tercümesi başvuruda kabul ediliyor.

Öğrenim durumunuzu dondurmanız halinde ise pasaport başvurunuzda öğrencilere tanınan haklardan faydalanamıyorsunuz.

Başvuru öncesinde pasaport defter ve harç bedelinin ödenmesi

Pasaport başvurunuz öncesinde defter ve harç bedelini ödemeniz gerekiyor. Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvuru esnasında ayrıca makbuz/dekont talep edilmiyor.

Eski Pasaport

Daha önceden aldığınız ve iptali yapılmamış pasaportlarınız varsa bu pasaportlarınızın başvuru sırasında yanınızda olması gerekiyor. Yeni pasaportunuzu alırken bu pasaport delinerek veya kesilerek size geri veriliyor.

Pasaport Defter ve Harç Bedeli Ne Kadar?

Başvuru için tüm belgelerinizi hazırladınız ancak son bir adım olarak pasaport defter ve harç bedelinizi ödemeniz gerekiyor.

Ödeyeceğiniz miktar, çıkartmak istediğiniz pasaport süresine göre değişiyor. Bordo renkte pasaportunuzu en az 6 aylık en fazla 10 yıllık çıkartabiliyorsunuz. Bunun anlamı, sizin seçiminize bağlı olarak çıkartacağınız pasaportun geçerlilik süresi en az 6 ay ya da en fazla 10 yıl oluyor.

2020 pasaport harç ve defter bedellerini aşağıda paylaşıyoruz. Pasaportunuzun süresine bağlı olarak ödeyeceğiniz bedeli aşağıdaki tablodan görebilirsiniz.

En güncel pasaport defter ve harç bedeli bilgisine ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

SüreHarçDefterToplam
6 Ay208,30 TL160,00 TL368,30 TL
1 Yıl304,40 TL160,00 TL464,40 TL
2 Yıl497,00 TL160,00 TL657,00 TL
3 Yıl705,90 TL160,00 TL865,90 TL
3+ Yıl994, 80 TL160,00 TL1154,80 TL

Pasaport harç ve defter bedelini banka şubelerinden ya da internet bankacılığı üzerinden ödeyebilirsiniz. Ayrıca vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait internet adresi üzerinden ödeme yapabilirsiniz. Ödeme yapabileceğiniz anlaşmalı banka listesine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.

Pasaport harç ve defter bedelinin ödemesini yaptığınızda pasaport başvurunuz sırasında bu bilgi, sistem üzerinden görüntülenebiliyor. Ama yine de dekont ya da makbuzu saklamak faydalı olacaktır.

Hususi ve Hizmet damgalı pasaportlar harç bedelinden muaf oluyor.

Harçsız Öğrenci Pasaportu Nasıl Alınır?

Eğer öğrenciyseniz size güzel bir haberimiz var. Pasaport başvurularında harç ödemenize ihtiyaç yok. 25 yaşın altında ve öğrenciyseniz harç ödemeden pasaport sahibi olabilirsiniz. Ancak defter bedelini ise ödemeniz gerekiyor.

Harç ödemeden pasaport çıkartabilmek için yazımızın gerekli belgeler bölümünde yapmanız gerekenleri kısaca özetledik.

Sistem üzerinden öğrenci durumunuz doğrulanırsa belge vermeniz gerekmiyor. Her ihtimale karşı okulunuzdan ya da en kolay e-devlet üzerinden alacağınız öğrenci belgesini başvuru sırasında yanınızda bulundurarak harç ödemeden pasaport başvurusunda bulunabiliyorsunuz.

Pasaport Başvurusu Yapma

Yukarıda sıraladığımız tüm belgeleri bir araya getirerek hazırladınız, pasaport defter ve harç bedelini ödediniz ve randevu gününüz geldi.

Sistem üzerinden seçtiğiniz randevu günü ve saati geldiğinde yine sistem üzerinden sizin belirlediğiniz başvuru merkezine giderek başvurunuzu tamamlıyorsunuz.

Randevu saatinizden yaklaşık 15 dk kadar erken gitmek de fayda var. Nüfus müdürlüğünde sıra numarası alıyorsunuz. Sıra alırken T.C. kimlik numaranızı giriyorsunuz. Böylece sistem randevunuz olduğu için size mümkün olan ilk sırayı veriyor. Neredeyse hiç beklemeden işlemlerinizi hallediyorsunuz ve böylece başvurunuz tamamlanmış oluyor.

Pasaport Başvuru Yapıldıktan Sonra Kaç Günde Teslim Edilir?

Pasaport başvurunuzu yaptıktan sonra başvuru sırasında belirttiğiniz adrese pasaportunuz en geç 1 hafta içerisinde teslim ediliyor.

Pasaport doğrudan başvuru sahibine ya da başvuru sırasında belirttiğiniz kişiye teslim ediliyor.

Pasaport başvurunuzun durumunu ve teslim sürecini Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün internet adresi, e-Devlet uygulaması veya ALO 199 (Çağrı Merkezi) üzerinden takip edebilirsiniz.

Adrese Teslim Edilmeyen Pasaportlar Nereden Alınabilir?

Pasaportunuz herhangi bir neden ile adrese teslim edilemediğinde 10 gün PTT şubesinde bekletiliyor ve bu süre içerisinde teslim almamanız halinde başvuru sırasında belirttiğiniz başvuru merkezine teslim ediliyor.

Pasaportumuzu elimize aldığımızda içimizi tatlı bir heyecan kaplıyor! Pasaportunuzun sayfalarının dünyanın farklı yerlerinden damgalarla dolu olacağı; seyahat, macera ve mutlulukla kucaklaşacağınız günlerle geçmiş bir ömrünüz olsun. Unutmayın hayat bir yolculuk…

Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Pasaport Başvurusu Hakkında Her Şey!