Pasaport Türleri ve Renkleri Nelerdir? Hangi Çeşit Pasaport Kimlere Verilir?
Seyahatlerimizin ayrılmaz parçası, pasaportlarımız.
Türkiye’de verilen pasaport çeşitlerini genel olarak açıkladığımız yazımıza hoşgeldiniz. Bu yazımızda pasaport türlerini, renklerini ve hangi pasaportun kimlere verildiğini anlatıyoruz. Pasaportunuz henüz yoksa ve pasaport başvurusu yapacaksanız pasaport başvurunuzu yapmadan önce bu yazımızı incelemeniz faydalı olacaktır.
Pasaport başvurusu sürecini tüm adımları ile açıkladığımız yazımızı incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.
Pasaport türleri nelerdir, pasaport renkleri ne anlama gelir, hangi pasaporta başvurmalıyım gibi soruların yanıtlarını bulabileceğiniz yazımıza başlayalım.
Pasaport Türleri Nelerdir? Kaç Çeşit Pasaport Var?
Türkiye Cumhuriyeti’nde vatandaşlara 5 çeşit pasaport verilmektedir. Bu pasaport türleri aşağıdaki gibidir.
1. Umuma Mahsus Pasaport
2. Hususi Damgalı Pasaport
3. Hizmet Damgalı Pasaport
4. Diplomatik Pasaport
5. Geçici Pasaport
Pasaport Renkleri Nelerdir? Pasaport Renkleri Ne Anlama Gelir?
Yukarıda sıraladığımız pasaport çeşitlerinin her birinin kendine özgü bir rengi vardır. Bu nedenle çoğu zaman pasaport türleri bu renklerle ifade edilir. Pasaport türlerinin hangi renk olduğunu aşağıda paylaşıyoruz.
1. Bordo Pasaport - Umuma Mahsus Pasaport
2. Yeşil Pasaport - Hususi Damgalı Pasaport
3. Gri Pasaport - Hizmet Damgalı Pasaport
4. Siyah Pasaport - Diplomatik Pasaport
5. Pembe Pasaport - Geçici Pasaport
Umuma Mahsus Pasaport - Bordo Pasaport Nedir? Kimler Bordo Pasaport Alabilir?
Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının alabildiği bir pasaport türüdür. Yeşil, gri ve siyah pasaport alabilmeniz için bazı özel şartları sağlamanız gerekiyor. Nedir bu şartlar derseniz örneğin milletvekili olmak ya da öğretmen, memur olmak gibi. Her bir pasaport türü için gerekli şartları yazının devamında bulabilirsiniz.
Bordo pasaport almak için Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmanız yeterli. Kısacası Bordo pasaport normal vatandaşa verilen pasaporttur.
Harçsız öğrenci pasaportları da birer bordo pasaporttur. Harçsız öğrenci pasaportu nedir ve nasıl alınır başlıklı yazımızı incelemek isterseniz tıklayabilirsiniz.
Türkiye’de verilen pasaport türleri içerisinde en sınırlı dolaşım gücüne sahip pasaport, bordo pasaporttur. Ancak bordo pasaport sahipleri için de vize istemeyen ülkeler yok değil. Vize istemeyen ülkelerin listesine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Umuma Mahsus Pasaport - Bordo Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Umuma Mahsus pasaport başvurusu İlçe Nüfus Müdürlükleri’ne yapılmaktadır. Umuma Mahsus pasaport başvurusunun nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde açıkladığımız yazımıza ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Umuma Mahsus Pasaport - Bordo Pasaport Kaç Yıllık Verilir?
Bordo renk pasaport, en az 6 ay en fazla 10 yıllık geçerliliği olacak şekilde veriliyor. Bunun anlamı sizin isteğinize bağlı olarak çıkartacağınız pasaportunuzun geçerlilik süresi en az 6 ay en fazla 10 yıl oluyor. İstediğiniz geçerlilik süresine göre pasaport başvuru sürecinde harç bedeli ödüyorsunuz. Geçerlilik süresi arttıkça ödeyeceğiniz harç tutarı da artıyor.
Çocuklar için Bordo pasaport ise en az 6 ay en fazla 5 yıl olacak şekilde veriliyor.
Umuma Mahsus Pasaport - Bordo Pasaport için Harç ve Defter Bedeli Nedir?
Pasaport başvurusu yaparken gerçekleştirmeniz gereken adımlardan bir tanesi, defter ve harç bedelini ödemek. Güncel defter ve harç bedeli bilgisine ulaşmak için tıklayınız.
Hususi Damgalı Pasaport - Yeşil Pasaport Nedir? Kimler Yeşil Pasaport Alabilir?
Türkiye Cumhuriyeti’nde yeşil pasaport birinci, ikinci ve üçüncü derece kadrolarda bulunan devlet memurlarına, görevine devam eden belediye başkanlarına ve eski bürokratlara veriliyor. Ayrıca bu kişilerin 25 yaşını doldurmamış ve öğrenci olan çocukları da yeşil pasaport alabiliyor.
Yeşil pasaport ile Avrupa’da yer alan pek çok ülkeye vizesiz seyahat edebilirsiniz. Yeşil pasaportun vizesiz dolaşım gücü bordo pasaporta kıyasla oldukça yüksek.Yeşil pasaport ile vizesiz seyahat edebileceğiniz ülkelerin listesine ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Yeşil pasaport ile ilgili tüm detayları ayrıntılı bir şekilde anlattığımız yazımıza ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Hususi Damgalı Pasaport - Yeşil Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Yeşil pasaport başvurusu yurt içinde sadece İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüklerince, yurt dışında ise İçişleri Bakanlığının muvafakati ve Dışişleri Bakanlığının talimatı ile dış temsilciliklerce yapılmaktadır.
Yeşil pasaport başvurusunun nasıl yapıldığını detaylı bir şekilde açıkladığımız yazımıza ulaşmak için tıklayabilirsiniz.
Hususi Damgalı Pasaport - Yeşil Pasaport Kaç Yıllık Verilir?
Bordo pasaporttan farklı olarak Yeşil pasaport en fazla 5 yıllık veriliyor.
Hususi Damgalı Pasaport - Yeşil Pasaport için Harç ve Defter Bedeli Nedir?
Harç bedeli, bordo pasaport sahiplerinin ödemesi gereken bir tutardır. Yeşil pasaport başvurusu sırasında harç bedeli ödemiyorsunuz, sadece defter bedeli ödüyorsunuz. 2020 yılı itibari ile defter bedeli ise 160 TL.
Hizmet Damgalı Pasaport - Gri Pasaport Nedir? Kimler Gri Pasaport Alabilir?
Resmi kurumlar tarafından bir görev için yurt dışına gönderilen ve yeşil ya da siyah pasaportu olmayan kişilere verilen bir pasaport çeşididir.
Gri pasaport ile yeşil pasaport gibi pek çok ülkeye vize derdi olmadan seyahat edebilirsiniz.
Hizmet Damgalı Pasaport - Gri Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır?
Gri pasaport başvurusu il genelinde sadece İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünde yapılmaktadır.
Hizmet Damgalı Pasaport - Gri Pasaport Kaç Yıllık Verilir?
Gri pasaportlar, altı aydan az olmamak kaydıyla pasaport sahibinin görevinin süresine göre İçişleri Bakanlığınca tespit edilecek süre için geçerli olmak üzere veriliyor. Gri pasaport, görev dışında kullanılamıyor.
Hizmet Damgalı Pasaport - Gri Pasaport için Harç ve Defter Bedeli Nedir?
Hizmet damgalı yani gri pasaportlar için harç bedeli alınmıyor. Başvurusu sırasında sadece defter bedelini ödemek yeterli oluyor.
Diplomatik Pasaport - Siyah Pasaport Nedir? Kimler Siyah Pasaport Alabilir?
Sadece devlet adına görev yapan kişilere Dış İşleri Bakanlığı tarafından verilen bir pasaport türüdür. En yüksek ayrıcalığa sahip pasaport türüdür.
Diplomatik pasaportlar; Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyelerine, Türkiye Büyük Millet Meclisi üyesi olmayan bakanlara, Anayasa Mahkemesi Başkan ve üyeleri ile Yargıtay, Danıştay, Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi, Uyuşmazlık Mahkemesi, Sayıştay, Genel Kurmay birinci ve ikinci başkanlarına, Cumhuriyet Başsavcısına, orgenerallere, oramirallere, eski cumhurbaşkanlarına, yasama meclisleri eski başkanlarına, eski başbakanlar ve dışişleri eski bakanlarına, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterine, Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı Genel Sekreterine,Başbakanlık ve bakanlık müsteşarları ile Diyanet İşleri Başkanına, Valilere, Büyükşehir Belediye başkanlarına, Büyükelçi unvanını almış olanlar ile Dışişleri Bakanlığı meslek mensuplarına, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanına, Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanına ve bu Başkanlığın yurtdışındaki Program Koordinasyon Ofisi sorumlusuna, Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreterliği üst düzey görevlilerinden resmi bir görevle gönderilenlere, Türkiye Cumhuriyeti dış temsilcilikleri nezdinde memur edilen müşavirlere, ataşelere ve muavinlerine, din hizmetleri koordinatörlerine, Hükümet adına milletlerarası resmi müzakereler yapılması, mukavelenameler akdi için veya milletlerarası toplantılarla kongre ve konferanslara katılmak üzere gönderilenlere ve yabancı devletler veya millletlerarası teşekküller nezdinde daimi veya geçici görev yapmak üzere gönderilenlere, siyasi kuryelere verilir.
Geçici Pasaport - Pembe Pasaport Nedir? Pembe Pasaport Kimlere Verilir?
Yurt dışında bulunan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının zorunlu haller durumunda alabileceği bir pasaport türüdür. Pasaportun kaybolması veya pasaport süresinin dolması gibi sadece zorunlu hallerde verilen geçici bir pasaporttur. Geçici pasaport ile Türkiye’ye tek sefer seyahat etme şansınız bulunuyor. Geçici olduğu için oldukça kısa süreli veriliyor ve tek sayfadan oluşuyor.